Hamilelikte Mide Yanması

Hamilelikte Mide Yanması. Anne olmak, her kadının hayalidir. Kendi kanından bir canlının, yaşama tutunması Allah’ın, kadınlara bahşettiği bir lütuftur. Bebeği karnında hisseden anne adayları için bu süreçte bazı sıkıntılar baş gösterir. Her anne adayı aynı rahatsızlıkları hissetmez. Bazı anneler daha yoğun olarak rahatsızlık duyarlar. Hamileliği riskli olan adayların bu süreci daha dikkatli geçirmeleri gerekir. Hamilelik hormonları ile metabolizmada değişiklikler meydana gelir. Metabolizmada meydana gelen değişiklikler, bebek için oksijen ve besinleri taşıyacak sistemi oluşturmaya başlarlar. Bütün bu değişiklikler bazı rahatsızlıkları da beraberinde getirir. Hamilelikte mide yanması da bunlardan biridir.

Hamilelikte Mide Yanmasına Sebep Olan Etkenler

Mide yanması genel olarak her dönemde hissedilen bir rahatsızlıktır. Her insan, hayatının bir döneminde mide yanması sorun ile karşılaşmıştır. Hamilelikteki sebebi ise artan annelik hormonları ile alakalıdır. Anne adaylarının vücudu, progesteron hormonu salgılar. Bu hormon, rahimdeki düz kasların gevşemesini sağlar. Gevşeyen kaslar, mide ile yemek borusu arasında bulunan kapakçığının gevşemesine sebep olur. Bu durumun sonucunda mide asidi yukarı doğru kaçar. Bu kaçma sonucu midedeki yanma hissi oluşur. Çoğu kadın, bu durumla ilk kez hamilelikte tanışır. Kişiye zararı olmayan bu durum rahatsızlık vermezse bile acıya sebep olmaktadır.

Hamilelikte Mide Yanmasına Sebep Olan Besinler ve Tedavisi

Anne adaylarında salgılanan progesteron hormonu, kasılmaları azaltır. Bu da sindirimin yavaşlamasına ve asit üretmesi ne sebep olur. Asitlik, yanma hissini tanımlayan bir terim olarak bilinse de tıbbi açıdan mide ekşimesinden farklıdır. Mide asidi gerekenden fazla üretilirse, yanma ve acı hissine sebebiyet verir. Hamilelikte mide yanması tamamıyla geçmese bile en aza indirmek mümkündür. Yağlı ve baharatlı yemekler, vücutta mide asitliğini artıran sebeplerindendir. Bu süreçte; alkol, kahve ve turunçgillerde tüketilmemelidir. Mayalı ve karbonatlı yiyecekler de midenin asidini artıran yiyeceklerden bazılarıdır.

Mide yanması için nane çayının faydalı olduğu bilinmektedir. Soğuk süt ya da yoğurt da tüketilebilir. Bitki çaylarından papatya veya zencefil çayı da faydalı olabilir. Hamilelikte mide yanması tedavisi için tercih edilen bitki çaylarının, kontrollü içilmesi gerekir. Ayrıca yemek aralarında çok sıvı tüketmemek de fayda vardır. Yatmadan 3 saat önce yemek yemeyi bırakmak gerekir. Sigara dumanı da hamilelikte mide yanmasını tetikleyen bir faktördür.