İçindekiler
Mide Kanaması Belirtileri
Mide Kanaması Belirtileri. Halk arasında mide kanaması olarak tabir edilmesine rağmen; mide kanaması, ağızdan anüse kadar olan kanamaları kapsamaktadır. Ülkemizde her bin kişiden birinde görülen kanama erkekler de daha sık görülmektedir. Mide kanamaları birçok sebepten meydana gelmektedir ve genelde 1 ila 6 hafta sürmektedir. 6 haftadan fazla sürenler kronik mide kanaması olarak adlandırılır. Ülser ve siroza bağlı olarak da kanamalar görülmektedir. Mide iç yüzeyinde veya yemek borusu ile birleştiği yerde oluşan tahribatlardan oluşan kanamalara daha sık karşılaşılır. Genelde aspirin, ağrı kesici, kortizon gibi ilaçların yanlış ve bilinçsizce kullanılması, alkol, sigara kullanımı mide kanamasına sebep olan etkenler arasındadır. Bunların yanı sıra streste etkendir. Mide kanaması belirtileri iyi bilinmelidir çünkü her hastalıkta olduğu gibi mide kanamasında da erken teşhis önemlidir.
Mide kanaması belirtileri ve tedavisi
ABD’de her yıl ortalama 100bin hasta mide kanaması sorunu yaşayarak hastanelere başvurmaktadır. Ülkemizde de mide kanaması sıklıkla görülmektedir bu yüzden mide kanaması belirtileri bilinmesi ve bu konuda bilinçlenmek gereklidir. Uzun süre kanamanın fark edilmemesi veya aşırı kanaması kan kaybına sebep olup, ölümcül sonuçlara sebebiyet verebilir.
Mide kanaması belirtileri;
- Kahve telvesi tarzında siyah renkli ve/veya kanlı dışkı
- Midede sürekli duyulan doygunluk hissi
- Kahverengi renkte veya kan kusmak
- Bulantı, ekşime gibi midede sürekli rahatsızlık hissedilmesi
- Halsizlik, hazımsızlık
- Karın bölgesinde şiddetli ağrıdır.
Fakat hafif kanama olduğu zaman hasta fark etmeyebilir, bu zamanlar da dışkının renginde çok değişiklik olmayabilir. Mide kanaması olduğundan şüphelenildiği zaman gıda alınmamalı ve acil sağlık kurumuna başvurulmalıdır. Endoskopi veya gastroskopi ile kanama saptanıp gerekli tedavi uygulanır.
Öncelikle kanamanın nedeni ve kaynağı bulunur. Hastanın durumuna ve kanamaya göre tedavide değişiklik göstermektedir. Mide kanseri, tümöre bağlı kanamalarda tedaviler daha farklı olmaktadır. Gerekirse cerrahi yönteme başvurulabilinir. Tedaviden sonrada beslenmeye dikkat edilmesi gerekir. Doktor uygun gördüğü takdirde, diyetisyen kontrolünde diyet listesi oluşturulur.
Mideyi çok yormayacak yiyecekler yenmelidir. Aşırı yemekten kaçınılmalıdır ve lifli gıdaların tüketilmesine özen gösterilmelidir. Hap alınımının azaltılması ve bilinçli ilaç kullanılmasına dikkat edilmesi gerekir.