Reflü hastalığı midede görülen bir hastalıktır ve bu hastalık dünya genelinde insanlarda en fazla görülen hastalıklardan birisidir. Mide reflü hastalığı aynı zamanda özofajit rahatsızlığı olarak da adlandırılır ve hastalığın tedavi edilmemesi sonucunda kanser olma riski artar. Bu hastalık mide de bulunan asidin yemek borusuna geri kaçması sonrasında insanların midelerinin rahatsızlanması şeklinde ortaya çıkmaktadır. Bu hastalık genelde ülserle karıştırılsa da iki hastalık arasında farklar bulunmaktadır.

Reflü Hastalığının Temel Belirtileri

Günümüzde her insanın reflü hastalığına yakalanma riski vardır. Özellikle kişilerin beslenmelerine dikkat etmemeleri bu hastalığın riskini artırmaktadır. Reflü hastalığının temel belirtileri arasında şunlar bulunmaktadır; göğüste yanma, yenilen yiyeceklerin ağza geri gelmesi, yutkunmakta zorlanma, mide ekşimesi, ağza ekşi su gelmesi, mide yanması, gaz, geğirme ve şişkinlik gibi belirtilerdir.

Reflü Hastalığı Nedenleri

Yetişkin insanların yaklaşık olarak %20’sinde görülen reflü hastalığı bazı nedenlerden dolayı ortaya çıkmaktadır.

Reflünün nedenlerinden bazıları şunlardır;

  • Baharatlı ve acılı gıdaların fazla tüketilmesi
  • Kızartma ve yağlı yemeklerin fazla tüketilmesi
  • Fazla nikotin tüketilmesi
  • Gazlı içecek ve alkol tüketilmesi
  • Hamilelik
  • İlaç kullanımları
  • Asitli meyve ve meyve sularının fazla tüketilmesi

Bu yiyeceklerin fazla tüketilmelerinde ortaya çıkan mide asidi yemek borusunun zarar görerek yanma gibi rahatsızlıklara neden olur.

Reflü Hastalığı Tedavi Seçenekleri

Hastane ve polikliniklerde yapılan testler sonucunda reflü hastalığının olduğu anlaşılan kişilere hastalıktan kurtulmaları için tedavi uygulanır. Reflünün tedavisinde üç seçenek bulunmaktadır. Bu seçenekler ilaç tedavileri, endoskopik tedaviler, robotik cerrahi tedavileri ve laparoskopik cerrahi tedavileridir. İlk önerilen tedaviler endoskopik ve ilaç tedavileridir. Bunlar ameliyatsız tedavilerdir ve bu tedavilerde başarı elde edilmeyen hastalarda cerrahi tedavilerin uygulaması yapılmaktadır.

Reflü Hastalarının Dikkat Etmesi Gerekenler

Doktorlar tarafından uygulanan ilaç, endoskopik ya da cerrahi tedavilerin yanı sıra kişilerin tedavi süresinde dikkat etmeleri gereken bazı şeyler vardır. bunların en önemlisi de beslenmeye dikkat edilmesidir. Reflüye neden olan ya da reflü şikayetlerini artıran besinlerden uzak durulması gerekmektedir. Örneğin reflü hastalarının asitli ve yağlı gıdalardan, sigara ve alkolden uzak durması gerekmektedir. Ayrıca reflünün tetiklenmesine sebep olan fazla kilolardan kurtulmak amacıyla diyet yapmaları gerekmektedir.