İçindekiler
Mide Kanseri Tedavisi
Mide Kanseri Tedavisi. Mide kanseri görülme sıklığı her geçen yıl diğer kanser türlerine göre azalmaktadır. Kısmen önlenebilir olması görülme sıklığının azalmasında etkilidir. Bilimsel gelişmeler mide kanseri tedavisi için umut olmaktadır. Hatta kanser oluşmadan önlenebilmesi için ciddi anlamda çalışmalar yapılmaktadır. Mide kanserine uygulanacak tedaviye karar verebilmek için öncelikle kanserin tipine karar verilmelidir.
Mide kanserinin çeşitleri
Bu çeşitler şunlardır:
- Adenokarsinom: Mide astar bezi hücrelerinde başlayan ve en sık görülen tiptir.
- Skuamöz hücre kanseri: Mide astarını oluşturan bez hücreler arasındaki hücrelerde görülen tiptir.
- Mide lenfoması: Çok nadir görülür. Diğer mide kanserlerinden farklıdır.
- GIST yani Gastrointestinalstromal tümörler: Sindirim sistemi organlarını destekleyen bağ dokusu hücrelerinde görülen tiptir. İyi de kötü de olabilir.
- NETs yani Nöroendokrin tümörler: Sindirim sisteminde hormon üreten dokularda nadiren görülen tiptir.
Mide Kanseri Tedavisinde Tanının Önemi
Bütün kanser türlerinde olduğu gibi başarı oranı yüksek mide kanseri tedavisi için erken tanı çok önemlidir. Midesinde sorun yaşayan hastalar çok fazla vakit kaybetmeden uzman doktora başvurmalıdır. Acil veya aile hekimine gitmek tanı adına yeterli olmayabilir. Endoskopi yapılıp mide rahatsızlığının takip edilmesi gerekir.
Endoskopi, uzun bir tüpte takılı ışıklı bir kamera ile yemek borusu, mide, ince bağırsağın ilk kısımlarının gözlemlenmesidir. Şayet doktor endoskopi uygulaması sırasında anormal bir durum fark ederse biyopsi için parça alır. Endoskopinin doğru kullanımı ve yorumlanması ile erken tanı mümkün olmaktadır. Tabi tanı için endoskopi yeterli olmayabilir. Bilgisayarlı tomografi ve kontrastlı grafiler tanı için önemli yöntemlerdir.
Mide Kanserinde Hipertermi Tedavisi
Yapılan testler ve uygulamalar neticesinde konulan tanıya ve kanser tipine göre mide kanseri tedavisi yapılmaya başlanır. Mide kanseri tedavisi kapsamlı ve disiplinli bir yaklaşımı gerektirmektedir. Tam donanımlı bir hastanede ve uzman bir ekip tarafından yapılmalıdır. Tedavide en önemli aşama midede kansere neden olan tümörün uygun şekilde çıkarılmasıdır. Erken tanı konulduğunda ameliyatın başarı oranı daha yüksek olur. Ameliyat sırasında midenin bir kısmı veya hepsi alınır. Hepsi alınan hastalara bağırsaktan mide yapılır. Sonrasında diyet, ilaç ve ışın tedavileri uygulanır. Şayet kanser lenf bezlerine sıçramışsa kemoterapi uygulanır. Mide kanseri hastalarda sıcak kemoterapi yani Hipertermi başarılı sonuçlar alınmasına yardımcı olmaktadır.