Günümüzde, ülkemizin de en önemli problemlerinden biri obezitedir. Bu soruna karşı farkındalık kampanyaları yapılıp, kişisel hassasiyetler oluşmaya başlamışsa bile yeterli düzeyde değildir. Obezitenin çocuk yaşlara kadar inmiş olması bu konuda ki yetersizliğin önemli işaretlerindendir.
Bu sorun gerek diyet ve beslenme alışkanlığının değişmesi ile aşmaya çalışanlar kadar, ameliyatı tercih edenlerin sayısı çoğalmaktadır. Gastrik Bypass tüp mide ameliyatı denen, mide küçültme ameliyatının kesin sonuçlar üretmesi bu yöndeki tercihleri etkilemektedir.
Hastanın 100 kiloya kadar, kilo vermesini sağlayan bu ameliyat ile yeniden kilo almanın önüne geçilir. Kilo almanın önüne geçildiği gibi, kilodan kaynaklı yoğunca görülen kalp ve damar, şeker gibi hastalıkları da ortadan kaldırmaktadır.
İçindekiler
Gastrik Bypass İle Tüp Mide Ameliyatı Nedir?
Bu ameliyat, obezite görülen hastaların, ilaç ve egzersiz tedavileri ile sonuç alınamaması halinde başvurulan bir yöntemdir. Adından da anlaşılacağı üzere, mide küçültme ameliyatı, hastanın midesinin %80 oranında alınması operasyonudur. Bu sayede vücutta şeker kontrolü, açlık, tokluk sağlayan hormonların değişimi sağlanır. Midesi küçülmüş hasta, haliyle daha az kalori tüketeceği için obezite hastalığından kurtularak zayıflar. Metabolik bozulmaların düzeltilmesi sağlanır.
Cerrahi Yöntemler Nelerdir?
Bu ameliyatta midenin küçültülmesi ve ardından köprüleme diye iki adım bulunmaktadır. İki adımlı bu ameliyatta 3 çeşit cerrahi yöntem kullanılmaktadır. Bunlar:
Açık Cerrahi Yöntemi
Bu yöntemle, gastrit bypass ameliyatı karında açılan açık keşiden yapılır. Cerrahın dokuları görerek ameliyatı yapması tekniğidir. Ama kesinin büyüklüğü iyileşme sürecinin uzamasına neden olur.
Robotik Cerrahi Yöntemi
Bu yöntem ile bir cerrah hastaya müdahalesini cerrahi konsol ile gerçekleştirirken, diğer bir cerrah ise, konsolu yöneten cerraha gerekli enstrümanları sağlar. Robotun kamerası ile ameliyat dokusu 16 kat büyütülerek, sağladığı 3d görüntüyü monitöre yansıtır.
Laparoskopik Cerrahi Yöntemi
Bu yöntemde robotik cerrahideki gibi açılan bir kaç küçük keşiden yapılır. 2 boyutlu görüntü sağlayan bu yöntemle cerrah, ameliyatı o görüntüler ile laparoskopik aletlerle gerçekleşir.
Kimler Bu Ameliyatı Olabilir?
Gastrik bypass ile tüp mide ameliyatı 18- 65 yaş arasında gerekli koşulları taşıyan herkes olabilir.
Gerek duyulan koşullara değinmek gerekirse;
- Vücut kitle endeksi değerlerinin 35 ve üzeri, morbid obez kabul edilenler.
40 kg/m²’nin üzerinde vücut kitle endeksine sahip, ileri derece obez olanlar. - Vücut kitle endeksi 35-40 arası olup, buna bağlı hipertansiyon, uyku apnesi, tip 2 şeker hastalığı olanlar.
- Kitle endeksi 30 – 35 olup, metabolizma bozukluğu ve tip 2 şeker hastalığı bulunan kişilerde doktor onayı ile ameliyat olabilir.
- 18 yaş altı veya 65 yaş üstü olanlar hekim değerlendirmesi ardından karar verilir.
Operasyon sonrası, uzmanlarca oluşturulmuş diyet programına uyum gösterilmesi gerekmektedir. Beslenme yetersizliği halinde doktorun vereceği vitamin ve minareler ile besin değeri yüksek gıdalar tüketilir. Sıvı besinler ile başlayan program süreç içinde katı gıdalara geçer. Doktorun onayı ile gerekli egzersiz ve sporlar ile hastanın yeni yaşam tarzını kabullenmesi bu ameliyatın son evresini oluşturur.
Daha fazla bilgi için diğer arama sonuçlarına göz atabilirsiniz.