gastrit-mide-bulantisi-yapar-mi

Gastrit mide zarının iltihaplanmasına verilen addır. Mide içindeki asit midede bulunan ve koruyucu etki gösteren mukus üretimini sağlayan tabakaya zarar verir. Midedeki döngü aslınsa normal bir süreç ilken daha sonra bazı nedenlerden dolayı normal süreç bozulur. Midedeki koruyucu tabaka zarar görünce belirtiler ortaya çıkmaya başlar.

Belirtileri Nelerdir?

Gastrit belirtileri her hastada farklı şekillerde görülür. Akut ve kronik gastrit de belirtiler farklıdır.

  • Şişkinlik ve dolgunluk hissi.
  • Sırt ağrısı.
  • İştahsızlık ve sürekli girme hissi.
  • Mide yanması.
  • Bulantı ve kusma görülebilir.

Belirtiler hastalık hemen başladığı anda değil zaman içerisinde ortaya çıkar. Gastrit mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.

Nasıl Teşhis Konur?

Gastrit kişinin yeme alışkanlıkları yaşam biçimi ile doğru orantılı olan bir hastalıktır. Detaylı bir muayene ve tetkik sonrasında teşhis konabilir. Doktor tarafından yapılan fizik muayene ve ayrıntılı anamnez ile kişinin yaşam tarzı ve beslenme alışkanlığı hakkında bilgi edinilebilir. Endoskopi ile kesin teşhis konur.

Tedavi Nasıl Olur?

Tedavi için öncelikle teşhisin konması ve kişiye özel diyetin verilmesi gerekir. Mide asit dengesini ayarlayan ve mide zarını koruyan ilaçlar tedavide oldukça etkilidir. İlaç kullanımı tek başına etkili olmaz. Diyet ve yaşam tarzı değişikliği mutlaka yapılmalıdır. Stres, alkol ve sigara mide asidini arttıran sebeplerdir. Tedavi aşamasında mide asidini artıran her türlü etkenden uzak durmak gerekir. İşlenmiş ve paket içerisinde olan hazır gıdalar gastriti daha çok tetikler. Hazır gıda yerine daha çok taze sebze-meyve tüketmekte fayda vardır.

Bitkisel Tedavi

Gastrit tedavi edilirken mide asidini baskılayan ilaçlar kullanılır. İlaç kullanımı sırasında bazı bitkilerden faydalanmak mümkündür. Zencefil, ananas, pancar suyu, yeşil çay gastrite iyi gelir. Bu sebzeler hem gastrite iyi gelir hem de gastrit nedeniyle oluşan hastalık belirtilerini azaltır. Bol bol ev yapımı yoğurt ve tarhana yemek mide dokusunun tekrar tamiri açısından önemlidir. Tedavi sürecinde kızartmalı yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmak gerekir. İlaçları düzenli olarak kullanıp ve sağlıklı yaşam tarzı benimsendikten sonra hastalık çabucak iyileşir. Tedavi edilmeyen vakaların mide ülseri ve mide kanserine dönme ihtimali yüksektir.