Mide Üşütmesi
Mide Üşütmesi

Mide Üşütmesi

Vücudumuza giren virüs ve bakteriler, çeşitli hastalıklara sebep olurlar. Mide üşütmesi de bu sebeple olan rahatsızlıklar arasındadır. İsmen midede geçse de daha çok bağırsaklarda etkisini gösterir. Tek başına ilerlemeyen hastalığa çoğunlukla bulantı, ishal ve kusma eşlik eder. Bağışıklık sistemi zayıf kişilerde, yiyecek ve su yolu ile bulaşır. Mide üşütmesi, bazı kişileri daha fazla etkilese bile çoğu insan birkaç gün içinde ilaç kullanmadan iyileşir. Hasta birinin havlusunu paylaşmak ya da ortak kullanılan mutfak eşyaları bir başka bulaşma sebebidir. Elini ağzına devamlı götüren küçük çocuklarda görülme sıklığı fazladır. Enfeksiyonlu bir kişinin tuvaletten elini yıkamadan çıkması hastalığın yayılmasını hızlandırır. Ayrıca kabuklu deniz ürünleri ve pişmemiş ya da az pişmiş istiridye tarzı yiyeceklerde mideye zarar verebilir.

Mide Üşütmesi Belirtileri

Mide üşütmesinde virüsler, sindirim sistemini de etkilediği için diğer rahatsızlıkların görülme ihtimali fazladır. Bunların arasında kas ve baş ağrısı, karın krampları ve hafif ateşlenme sayılabilir. Virüs, vücuda girdikten 12 ila 48 saat sonra etki göstermeye başlar. Doktor kontrolü gerektirmeyen bir durumdur. Ancak kanlı dışkı, hiç idrar yapamama, ağız kuruluğu, 2 günü geçen kusma ve 40 derece ve üzerinde görülen ateş durumunda doktora gitmek gerekir. Mide üşütmesi yaşayan bireylerin istirahat etmesi şarttır. Okula ve işe gitmemek gerekir. Bu şekilde iyileşme evresi kısaltılmış olur. Hastalığı teşhis etmek için dışkı testi yapılır. Antibiyotik ilaçlar bu virüslere etki göstermezler.

Mide Üşütmesi ve Tedavisi

Tedavi için bol sıvı almak önemlidir. Nane ve zencefil çayı olarak da sıvı tüketimi sağlanabilir. Et suyu ile yapılan çorbalar, vücut direncinin toplamak için gereklidir. İştahsızlık sebebi ile mide üşütmesi yaşayan kişiler bir şey yiyip içmekte zorlanırlar. Kızarmış ekmek ve haşlanmış pirinç yemek, oluşan bulantıyı alır. İshal sebebiyle vücut, bir miktar potasyum kaybeder. Muz, potasyum ihtiyacını karşılamak için değerlidir. Haşlanmış pirinç, beyaz olarak tercih edilmelidir. Çünkü siyah pirinç çok fazla lif içerdiği için gaz yapar. Beyaz ekmek, buğday ekmeğine göre daha kolay sindirildiği için tercih edilmektedir. Başparmakla mideye mesaj uygulamak da hastayı bir nebze rahatlatabilir. Alkol, kafein, baharatlı yiyecekler, süt ürünleri ve nikotin türevi ürünlerden uzak durmak gerekir.