mide-yanmasi

Kemoterapi kanser hastalarına uygulanan ilaçla tedavi yöntemlerinden biridir. İyileşme sürecine oldukça önemli katkılar sağlayan kemoterapi hastalığın farklı alanlara yayılmasını önlemek amacı ile uygulanmaktadır. Kemoterapide kullanılan ilaçlar kanserin türü ve evrelerine göre farklılıklar göstermektedir.

Kemoterapi sonrası mide yanması

Kullanılan ilaçların bazıları tümöre doğrudan etki eder bazıları bağışıklığı güçlendirir bazıları da hormonlara doğru etmektedir. Hastalara bu ilaçlar 3 veya 4 hafta aralıklarla verilmektedir. Ancak doktor önerisi ile haftalık veya iki haftada bir uygulananları da bulunmaktadır. Hastalar bu ilaçları damar yolu ile veya ağız yolu ile almaktadır. Bu ilaçlar sonrasında hastaların en çok cevap aradığı soru ise Kemoterapi sonrası mide yanmasına ne iyi gelir olmaktadır. Doktorunuzun bu konudaki önerilerini mutlaka dikkate almalı ve asla bilgisi dışında ekstra ilaç, kür vs kullanmayınız.

Kemoterapinin Yan Etkileri

Kemoterapi için kullanılan ilaçlar oldukça güçlü ilaçlardır. Bu nedenle bazı yan etkiler görülebilinmektedir. Kemoterapi sonrası en sık rastlanan şikâyetlerin başında;

  1. Yorgunluk
  2. Halsizlik
  3. Bulantı
  4. Kusma
  5. Mide yanması
  6. Saç dökülmesi
  7. Ağız yaraları
  8. Kanamalardır.

Hastaların genel olarak en çok doktora başvurdukları konu ise uzun süren kusma, bulantı ve mide yanmalarıdır. Kemoterapi sonrası mide yanmasına ne iyi gelir sorusuna genel olarak ek ilaçlar ile takviye yapılarak sorun giderilmeye çalışılmaktadır. Ancak ilaç kullanmak istemeyenler bu soru ile baş etmekte oldukça zorlanmaktadır.

Kemoterapi Sonrası Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

Kanser tedavisi sırasında ekstra ilaç almak istemeyen pek çok hasta yaşadıkları mide yanması sorununa doğal yollar ile çözüm aramaktadır. Kemoterapi sonrası mide yanmasına ne iyi gelir araştırmasına hemen başlamaktadır. Çünkü ilaçları aldıktan kısa bir süre sonra yan etkiler kendisini göstermeye başlamaktadır.

İlk olarak az ve sıkça beslenmeye gayret etmelisiniz. Aldığınız ilaçlar iştahınızı azaltsa da yeme düzeni sağlamaya gayret etmelisiniz. Çikolata, soğan, sarımsak, kahve, çay gibi kafeinli yiyeceklerden kaçınmalısınız. Çok baharatlı veya acılı yemekleri tüketmemelisiniz. Yatarken yastığınız yüksek tutmalı ve yatmadan evvel kesinlikle yemek yememelisiniz. Bu sayede kemoterapi sonrasında mide yanması sorunu da yaşamamış olursunuz.