Sürekli mide bulantısı ,mide bulantısı

Her yaşta insanın bazı dönemlerde mide bulantısı olabilir. Sürekli mide bulantısı kimi zaman bir hastalık belirtisi olurken bazen psikolojik nedenlerden kaynaklanabilmektedir. Geçici mide bulantıları çok fazla önemsenmez. Fakat uzun süreli ve devamlı olan bulantılara dikkat etmek gerekir. Mide bulantılarının devamında genellikle insanları çok rahatsız eden kusma gelir. Aslında kusma, midenin içinde bulunan ve organları rahatsız eden içeriğin kuvvetli bir refleksle dışarı atılmasıdır. Mide bulantısının nedenleri arasında; mide bağırsak enfeksiyonları, gıda zehirlenmeleri, ani başlayan gastritler, hamilelik, araç tutması, ağır ilaçlar, beyin tümörleri, tansiyon hastalıkları, şeker düşüklükleri gibi sebepler vardır.

Sürekli mide bulantısının Sebebi Nedir?

Nedeninin migren, vertigo, çölyak hastalığı, stres ve anksiyete bağlı olduğu bilinen mide bulantıları insanları nispeten daha az tedirgin eder. Çünkü nedeni az çok bilinir. Sürekli mide bulantısı yaşayan hastaların mutlaka doktora gitmesi gerekir. Uzun sürekli mide bulantısını şayet kilo kaybı, halsizlik ve kusmalar ekleniyorsa ciddi bir hastalığın habercisi olabilir. Özellikle mide kanseri belirtileri arasında sürekli yaşanan bulantılar bulunmaktadır. Tedbirli olup kontrolden geçmekte fayda olacaktır. Şayet yapılan kontrollerde bir hastalık çıkmazsa psikolojik nedenlere bakılmalıdır. Mide bulantısı olarak değerlendirilmemelidir. Eşlik eden bulgular da dikkate alınmalıdır.

Sürekli Mide Bulantısında Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?

Mide bulantısı çeşitli hastalıkların habercisi olabilir. İlk olarak mide ile alakalı hastalıklar gelse de kulak, burun, boğaz, beyin gibi organlardan da kaynaklanabilir. Bulantı nöroloji, psikiyatri, KBB, gastroenteroloji, dâhiliye ve jinekoloji gibi branşları da alakadar edebilir.

Sürekli mide bulantısı belirtileri;

yaşayan bir kişi şu belirtileri de gördüğünden acilen doktora başvurmalıdır:

  1. Şiddetli karın ağrısı veya krampları
  2. Şiddetli ishal
  3. Göğüs ağrısı
  4. Bayılma
  5. Zihin karışıklığı
  6. Soluk, soğuk ve nemli cilt
  7. Bulanık görme
  8. Boyun ağrısı ve yüksek ateş
  9. Kusmukta görülen kan ve dışkı kokusunun hissedilmesi
  10. Çarpıntı ve hızlı nefes alıp verme

Mide bulantısı anlık bir şekilde gelişiyorsa; muhtemelen gün içerisinde yediğiniz bir yiyecekten kaynaklanmaktadır. Ancak uzun süreli bir mide bulantısı ardından farklı rahatsızlıkları da tetikliyorsa; mutlaka doktorunuza görünmezi şart olmaktadır.